Скочиха продажбите на албуми на Джако
Скочиха продажбите на албуми на Джако / снимка: БГНЕС

Часове след смъртта си Майкъл Джексън постигна истинско комерсиално възраждане, което от години му се изплъзваше, предаде Ройтерс.

Самопровъзгласилият се "крал на попа", който почина внезапно вчера, за часове окупира топ 15 на най-продаваните албуми на Amazon.com Inc. Номер едно е преиздаденият по повод 25-та му годишнина хитов албум от 1982 г. "Thriller", най-продаваният албум в историята с близо 50 милиона продадени копия в цял свят. Три различни конфигурации на албума заеха 12, 13 и 14 място.

Второто място е за албума от 1979 г. "Off the Wall", следван от "Bad" от 1987 г. И двата постигнаха големи продажби при първото си издаване. Последният студиен албум на Джексън "Invincible" остана на 10-о място. Останалите албуми в класацията са предимно компилации от негова солова работа или хитове с групата Джексън Файв.

Звукозаписната компания на звездата, „Сони Мюзик", съобщи, че той е продал 750 милиона албума по света и е издал 13 сингъла, оглавили световните класации. "Неговият артистизъм и магнетизъм промениха света на музиката завинаги", заявява президентът на Sony Corp сър Хауърд Стрингър в комюнике. "Ние сме дълбоко повлияни от неговата оригиналност, творчество и удивителна работа с тялото", допълва той.